Новиот систем за патно полнење на тешки камиони над 3,5 тони во Белгија стапи на сила. Според него камионите над 3,5 тони плаќаат меѓу 0,074 и 0,292 евра на изминат километар по патиштата кои бараат патарините. Тарифата зависи од тежината на камионот, од гасните емисии и од патот. За целтада се реализира  сите белгиски камиони и странските камиони кои минуваат низ Белгија, треба да бидат опремени со уред On Board Unit (OBU) кој ја детектира маршрутата на возилата со точност до метар. Системот е базиран на сателитските технологии.

OBU може да биде побаран преку интернет порталот на операторот Satellic, во пунктовите за услуга или преку партнерите на Satellic: Aral / BP, AS24, Brandstoffen Maes, DATS 24, DKV, Eni / Agip, euroShell, eurotoll, EuroWag, E100, Febetra, Gabriels, Global Star, LogPay, Octa +, OMV, PowerOil, Plose, Ressa, Statoil, SVG, The Fuel Company, TLV, Total, UTA, Vialtis, ZMPD. Системот покрива речиси 6800 километри патишта.

Начините за исплата се два. При првиот возачот може да плати пред влез на територијата на Белгија, а кај вториот ова се случува по завршување на целото патување.

Сајтот користи cookies (колачиња) како би во овозможил подобар и побрз пристап при Вашето повторно пријавување на сајтот. Со кликање на “ПРИФАТИ”, Вие се согласувате да се користат сите cookies.